Pescuitbihor
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Un stil deosebit de pescuit la stationar

+3
dady
Jean Scurtu
adi.94.oradea
7 participanți

In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  adi.94.oradea Joi Dec 01, 2011 9:44 pm

Salutare...Ati auzit vreodata de pescuitul la simt?Ei bine eu am auzit de el,am vazut oameni pescuind la acest stil dar ma mar ca pe internet nu am gasit nimic despre acest stil.Acest stil se practica in felul urmator.Se alege un loc unde apa e mai rapida sau mai involburata(de ex cascadele din centru si din magheru,locul de unde iese apa prin turbina de la baraju de langa podul cfr).Nadirea o puteti face cum credeti ca e mai bine.montura e simpla.Fir nu prea gros pana in 0,20 mm un plumb culisant intre 5 si 20 g in functie de cat de rapida e apa,un vartej care sa previna sau sa anuleze rasucirea firului,si un inaintas intre 15 si 30 cm.Pluta are rol doar de semnalizare si se tine deasupra apei.Se tine lanseta in mana si se prinde cu degetul firul si muscaturile se simt in deget,iar cand este folosita varga muscaturile se simt tinand-o in mana.Sper sa incercati si voi stilul asta.Eu am prins asa scobar.Sper sa aveti FIR INTINS si sa incerati si voi metoda.

PS....se poate folosi cosulet de feeder in loc de plumb
adi.94.oradea
adi.94.oradea

Numarul mesajelor : 45
Varsta : 30
Localizare : oradea
Ocupatia : elev
Data de inscriere : 13/07/2011

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  Jean Scurtu Vin Dec 02, 2011 2:16 am

Cam prin anii 1959-1963 ,cand eram elev la liceu pescuiam vara,cam in acelas mod,dar nu cu plumb asa de greu cu pluta si adancimea mult mai mare ca a apei prinzand la simt scobari frumosi intr-un loc pe OLT la Bod (satul in care m-am nascut) langa Brasov numit de localnici "la bolovanii de sus" sau ceva mai in aval la "bolovanii de jos".Cred ca realizezi ca daca e vorba de "bolovani "in apa e vorba si de scobari ce puteau fi prinsi acolo daca stiai sa pescuiesti.

Fir intins,

Jean Scurtu
Jean Scurtu
Jean Scurtu

Numarul mesajelor : 75
Varsta : 79
Localizare : Houston,Texas
Ocupatia : pensionar
Data de inscriere : 12/06/2009

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Re: Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  dady Vin Dec 02, 2011 10:50 am

asa cum spune si Jean, este vorba despre un stil de pescuit foarte vechi.
Il practic si acum. Este foarte eficace, il pot considera ca cel mai eficace stil de pescuit pe rau, pe ape curgatoare, atat la vaful vergii bolo cat si la distante mari de mal.
Pe vremuri noi, cei ce practicam acest pescuit il numeam " la pipaiala" si asa i-a ramas numele si acum.
Pestele tinta erea mreana, dar prindeam si cleni si scobari in stilul acesta. Adaptarile le faceam in functie de marimea pestilor, de viteza apei.
Asta insemna fir care rar ajungea la 0,22 mm, cel mai des folosit la mrene erea 0,20 mm, la scobarit 0,16 mm Carlige foloseam in cele mai multe situatii in tandem cate 2, unul mai scurt in struna ca celalalt, cam cu cca 20 cm.
Carlige mustad batute pt. mreana nr 8-10, pt scobar nr 14-16.
Plute de forma ovoidala din dopuri de pluta, cu gaura centrala si firul blocat cu o bucatica de lemn rotunjit in sectiune, de cele mai multe ori fie din bat de chibrit sau scobitori rotunde, culoarea plutei, alba, marimi diferite adaptate functie de distanta pescuita. De la marimea samburelui de cireasa pana la marimea oului de porumbel.
Plumbaj in cele mai multe situarii format din bulk de alice alaturate, alice mari, asezate in coada simpla de soricel sau dubla, spre varful vergii coada de soricel avand cam 3-4 alice descrescatoare, de multe ori foloseam la curenti mai puternici combinatie intre plumbi confectionati din foita de plumb si cizelati cat mai cilindric posibil, combinati cu alice. Uneori ultimile 2 alice le puteam asezate logaritmat fata de bulk.
Strunele carligelor puteau sa ajunga si la cca 50-60 cm lungime.
Plumbajul depasea cu mult portanta plutei, putand adauga plumbi pana ce ajungeam la concluzia ca in situatia respectiva puteam simtii la mana deplasarea plumbului pe fundul pietros al apei.
Se lanseaza in dreptul pescarului, rareori in amonte, se intinde firul astfel ca deplasarea montajului sa fie receptionata cat mai fidel de mana.
Pluta se tine la zona de contact cu apa in asa fel incat sa se poata vedea foarte bine pe unde este montajul si intotdeauna sa pastram aceiasi cantitate de fir sub apa si deci o deplasare a momelii cu aceiasi viteza, constant, viteza de deplasare fiind cu mult mai mica de cat a apei.
Momeala merge pe fundul apei descriind un eventai de cautare a pestelui. Cnad se stopeaza deplasarea plutei in aval, momeala tinde sa se deplaseze dinspre larg inspre mal in acelasi loc, formand astfel un eventai de cautare, apoi se lasa controlat pluta mai in aval, momeala fiind inpinsa de curent spre larga, se stopeaza usor deplasarea plutei si momeala este purtata din nou in evantai spre mal, se repeta miscarea.
Astfel pestele este cautat practic pe un culoar mai larg functie de curent intre 0,5- 1 m largime. Pestii aflati in zona cautata apuca momeala fie tinand-o in gura fie deplasandu-se cu ea. La stopari ale monturii, se intinde usor firul inapoi, daca este peste acesta va raspunde semnalizand la mana pescarului trasatura fie prin intindere lenta si hotarata (mrenele mari) fie prin trasatura sacadata si violenta ( mrenele mici- de obicei masculii), fie ptin plecare rapida si fara smucituri in lateral ( clenii mari) fie ptin trasaturi scurte foarte fine, laterale, nonviolente, de obicei in ape mai reci sau de multe ori foarte decise violente in lateral spre adanc in ape calde ( scobarii). Scobarii de multe ori sunt perceputi fara a simtii la mana dar se poate vedea cum pluta tinuta pe loc se deplaseaza usor lateral.
Ca si momeala, vierme buchet mare, cascaval, buchet de rama, mai rar porumb, pt. mrene si vierme, unul tras si 1-2 in cap ca sa miste sau rama rosie mica, subtire 1-2 pe carlig, pt scobar
Strunele mai subtiri ca si linia mama cam cu 0,02 mm.
Lungimea verghii imtre 5 si 8m, normal bolo.

dady

Numarul mesajelor : 59
Localizare : rm.valcea
Ocupatia : pescar
Data de inscriere : 20/10/2011

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Re: Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  vali_z Vin Dec 02, 2011 11:24 am

D-nu Dady, ce nada recomandati acum pt sezonul acesta, apa rece ,scazuta fund murdar....pe crisul negru
vali_z
vali_z

Numarul mesajelor : 56
Varsta : 45
Localizare : Beius
Ocupatia : Pescar de duminica
Data de inscriere : 21/06/2010

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Re: Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  dady Vin Dec 02, 2011 5:27 pm

folosesc exclusiv nade pe care mi le prepar singur.
Nu as putea sa te indrum spre nadele comerciale. Din simplul fapt ca nu le cunosc. Sunt foarte putine nade comerciale pe care le mai folosesc din cand in cand.
O nada dintre cele comerciale pe care am folosit-o si a dat rezultate, ar fi nada milo baro. Pungi la 2 kg, rosie bine aditivata. Nu mai trebuie sa folosesti alti aditivi.
O folosesc vara inpreuna cu pamant si pietris mai fin pt a ingreuna in conditii de curent mai tare. Iarna, pt ca pesti arareori mai umbla in curent mai puternic, preferand zonele mai domoale sau chiar statatoare si mai adanci, si daca, dupa cum spui, fundul e murdar, prin asta intelegand namolos, moale, o folosesti in amestec cu tarata de grau, cam 15-20%. Functie de momeala din carlig poti sa amesteci vierme mic, preferabil cat mai mic.
Sau rama tocata, daca intentionezi sa pescuiesti cu rama la carlig.
Nu folosii mult viu in nada, foarte putin, numai ca excitant.
Asta daca tintesti preponderent scobarul. Daca vrei preponderent clean, poti cauta viermi de ghinda, de tulpini de porumb, cari de sub coaja de brad.
Acesti cari sunt extraordinari de buni. Fac legea nu numai la scobar. Datorita marimii lor, cam cat un vierme de carne de talie mare-medie, sunt devorati de absolut toate speciile care activeaza iarna.
Sincer rar am putut spune ca am pescuit cu momeala la fel de buna pe timp de iarna ca si carul de brad.
Nada o amesteci la uscat cu tarata, apoi umectezi pana ce obtii consistenta dorita. E frig si nu e nici o problema daca pleci cu nada gata preparata de acasa, e mult mai bine.
Acum depinde si de tehnica abordata. Eu pescuiesc f mult, daca nu cam tot timpul la rubeziana. Din acest motiv prefer nadele usor legate, care sa aiba o mecanica de desfacere foarte rapida, mai ales pe un fund namolos, moale.
Daca nu ai posibilitatea procurarii a celor mai sus mentionate, atunci poti folosii vierme de carne la carlig, vierme chiar dintre cei mai mari, dar e foarte util sa ciupi macar un vierme, dintre cei din carlig, cu coltul unghierii pt a lasa cat mai repede gustul continutului in jurul carligului.
Pestii iarna evita sa inghita viermele, il sparg in dintii faringieni, sug continutul, apoi scuipa pielea. Digestia este foarte lenta la apa rece, motiv pt care pestii prefera carul mic de brad, in general momelii usor digerabile si foarte proteice.

dady

Numarul mesajelor : 59
Localizare : rm.valcea
Ocupatia : pescar
Data de inscriere : 20/10/2011

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Re: Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  dady Vin Dec 02, 2011 5:28 pm

si inca ceva, foarte personal, nu-mi place sa-mi spui domnul, dar nici tovaraul.... asa ca, simplu dady....

dady

Numarul mesajelor : 59
Localizare : rm.valcea
Ocupatia : pescar
Data de inscriere : 20/10/2011

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty pescuit

Mesaj  adi.94.oradea Vin Dec 02, 2011 9:00 pm

multumesc....astept si alte pareri
adi.94.oradea
adi.94.oradea

Numarul mesajelor : 45
Varsta : 30
Localizare : oradea
Ocupatia : elev
Data de inscriere : 13/07/2011

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Re: Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  colaps Sam Dec 03, 2011 8:27 am

dady ai explicat super detailat ! desi dau numai la musca , o sa imi scot fixul la o tura cum apuc , evident folosind stiulul "pipait" parca ar semana cu nimfareala ! super stil .
colaps
colaps

Numarul mesajelor : 123
Localizare : Oradea
Ocupatia : muscar
Data de inscriere : 14/06/2011

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Re: Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  dady Sam Dec 03, 2011 10:05 am

am totala convingere ca mana unui muscar se va acomoda foarte repede la acest stil, satisfactiile nu vor intarzaia sa apara. Dar parca totusi o varga cu inele, o bologneza ar fi mai nimerita.
Am tot respectul in fata muscarilor si eu si tatal meu pescuiam la musca, ba am si legat muste candva, pe atunci aveam si peste, de fapt a si fost primul stil de pescuit pe care l-am invatat, normal de la tatal meu.
Dar anii s-au scurs si pestii de musca au disparut cu desavarsire. Mare pacat... dar se pare ca asta meritam.
E bine ca ai pesti care sa te tina activ in abordarea splendidului stil...
Am avut ocazia sa fac voblere pt niste muscari... credeti sau nu, acestia aruncau voblere cu vergi de musca, intradevat voblere minuscule, si au avut rezultate notabile.

dady

Numarul mesajelor : 59
Localizare : rm.valcea
Ocupatia : pescar
Data de inscriere : 20/10/2011

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Re: Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  Claudiu97 Sam Dec 03, 2011 7:44 pm

Salut Adi. După părerea mea cu acest stil se poate pescui în felul următor ( aş vrea nişte păreri despre ideea mea). Cu o lansetă mai fină se pune pluta deasupra apei,un plumb mai jos (sau coşuleţul) şi mai sus înaintaşul (ca şi un fel de montură pater noster pentru ştiucă,dar adaptată la acest stil de pescuit). Aştept păreri ! Very Happy
Claudiu97
Claudiu97

Numarul mesajelor : 57
Localizare : Oradea
Ocupatia : Elev
Data de inscriere : 23/08/2011

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Re: Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  zsolty Sam Dec 03, 2011 8:49 pm

acest stil da rezultate bune DOAR cand nivelul apei este mare si cel mai bine daca e si murdara apa
pestii de apa curgatoare se hranesc doar de pe fundul apei si mai ales momeala care sta nemiscata pe fund
eu pescuiesc in aceasta perioada aprox asa doar ca am si o pluta pe fir
adancimea o pun mai mare cu 5-15cm in functie de curent si montura imi sta pe fundul apei nemiscata.un fel de pescuitr la retinut
rezultate bune da in locurile cu cleni si mrene Wink
zsolty
zsolty

Numarul mesajelor : 825
Localizare : oradea
Ocupatia : mai multe
Data de inscriere : 17/01/2009

http://www.energofish.ro

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Re: Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  colaps Sam Dec 03, 2011 9:54 pm

@dady ... la ce ape avem acuma sansele sa prinzi la musca sunt cu cel putin 50% mai mari decat la alt stil . vorbesc de cris mai ales . apa mica ... cleanul sare pe orice . nimic nu se comapara cu un clean rasrit pe o uscata mare intr-o vara calduroasa ! adrenalina pura !
colaps
colaps

Numarul mesajelor : 123
Localizare : Oradea
Ocupatia : muscar
Data de inscriere : 14/06/2011

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Re: Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  dady Dum Dec 04, 2011 6:49 am

sunteti norocosi, prin apele oltului din zona mea s-au redus drastic si clenisorii, avem multa apa dar foarte seaca... din pacate.
Cleanul mi se pare foarte spectaculos de pescuit la vobler pe vremuri si la rotative, la musca lipanul a fost si ramane perla coroanei, pe locul doi, pastravul...
Dar sa nu deviem de la topic....

dady

Numarul mesajelor : 59
Localizare : rm.valcea
Ocupatia : pescar
Data de inscriere : 20/10/2011

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  adi.94.oradea Dum Dec 04, 2011 7:03 pm

e cam aceeasi idee,dar la stilul asta e se puna inaintasul exact cum se pune cand dai la pluta de obicei.
Alte pareri??
adi.94.oradea
adi.94.oradea

Numarul mesajelor : 45
Varsta : 30
Localizare : oradea
Ocupatia : elev
Data de inscriere : 13/07/2011

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Re: Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  vali_z Lun Dec 05, 2011 1:04 pm

dady a scris:si inca ceva, foarte personal, nu-mi place sa-mi spui domnul, dar nici tovaraul.... asa ca, simplu dady....

ok dady Very Happy
carul mic de brad = carul de sub coaja lemnului.
vali_z
vali_z

Numarul mesajelor : 56
Varsta : 45
Localizare : Beius
Ocupatia : Pescar de duminica
Data de inscriere : 21/06/2010

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Re: Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  dady Lun Dec 05, 2011 4:43 pm

exact, acel car care se gaseste sub coaja brazilor taiati. Este bine sa asezi o folie de plastic sau un ziar sub lemnul unde ai observat existenta acestor cari si apoi sa descojesti lemnul. Carii sunt inglobati intr-o faina fina. Cad pe folie cu tot cu faina. In cateva minute poti strange o cutie plina care iti poate ajunge o iarna intreaga.
Densitatea acestora este f mare.

dady

Numarul mesajelor : 59
Localizare : rm.valcea
Ocupatia : pescar
Data de inscriere : 20/10/2011

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Re: Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  adi.94.oradea Sam Dec 10, 2011 10:23 pm

puteti careva sa ma lamuriti si pe mine cum,cand,unde pot gasi cari de lemn??
adi.94.oradea
adi.94.oradea

Numarul mesajelor : 45
Varsta : 30
Localizare : oradea
Ocupatia : elev
Data de inscriere : 13/07/2011

Sus In jos

Un stil deosebit de pescuit la stationar Empty Re: Un stil deosebit de pescuit la stationar

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum