Pescuitbihor
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Intrebare!

+12
Ssebastian
GICA_69
mihai
tIbI_iosIA
nimrod
Harangus Marius
Jean Scurtu
bmjean
Nagy Victor
szoke szabolcs
Admin
Ionut Erdeli
16 participanți

Pagina 2 din 3 Înapoi  1, 2, 3  Urmatorul

In jos

Intrebare! - Pagina 2 Empty Re: Intrebare!

Mesaj  bmjean Mier Iun 10, 2009 11:38 pm

Forumul e cam nou dar la cosul de gunoi si la certuri e plin Laughing Laughing Laughing
In seara asta unii sarbatoresc, altii consuma de necaz, doar a fost ultima etapa din campionat, nu?
Sau sunt ocupati cu pregatirea sculelor si accesoriilor, numai maine nu e vineri, nu? Laughing
bmjean
bmjean

Numarul mesajelor : 182
Localizare : Oradea
Ocupatia : pescar sportiv
Data de inscriere : 08/06/2009

Sus In jos

Mesaj  Ionut Erdeli Mier Iun 10, 2009 11:45 pm

Cosul de gunoi e plin, dar nu din ultimul timp! Lumea s-a mai linistit! Poate maine vor posta mai multi! Noi oricum ne-am straduit sa scriem si azi! Very Happy

Ionut Erdeli

Numarul mesajelor : 1487
Localizare : SECRET
Ocupatia : T.F.L.
Data de inscriere : 30/04/2009

Sus In jos

Mesaj  bmjean Joi Iun 11, 2009 12:00 am

Eu nu detin formula ideala si de aceea ar trebui sa scrie mai multi despre echipamete cat mai diverse sau de la fabricanti diferiti (normal ce echipamente au sau pe care le-au testat), ca atunci cand dorim sa ni le schimbam sa cunoastem si parerile altora, sa trecem eventualele etape ale cunoasterii/necunoasterii pe pielea noastra si sa venim si noi cu lucruri noi pentru altii,...lucrurile astea le-am mai gasit si pe alte forumuri de pescuit si ma astept si aici la asa ceva, sa fie ceva constructiv, sa invatam ceva, nu sa ne certam, sa ne luam la misto sau cine stie ce...asta este parerea mea, altfel mai bine inchid calculatorul si ma uit la TV, nu?
Ar fi foarte interesant daca atunci cand apare ceva nou pe piata si careva il achizitioneaza sau il poate testa, sa ne impartaseasca si noua din cele observate, ca un fel de review, dar de la dorinta la fapta...
Sa auzim numai de bine!
bmjean
bmjean

Sus In jos

Mesaj  Ionut Erdeli Joi Iun 11, 2009 12:07 am

iti dau perfecta dreptate, asta astept si eu! Sunt intrebari pe care le pun nu fiindca nu as sti raspunsul, dar sunt persoane pe care le intereseaza acel ceva, si astfel ar gasi un loc de unde sa se informeze! Asta este rolul principal al unui forum! Sa auzim numai de bine si fire zbuciumate!

Ionut Erdeli

Sus In jos

Mesaj  Jean Scurtu Sam Iun 13, 2009 2:59 am

pescardeclean a scris:Am o lanseta de 6 m luata pentru scobar, dar cam rad pescarii cand ma vad cu ea, si adevarul este ca nici nu am prins! Am inteles ca mi-ar trebui ceva cu actiune mai rapida! Va rog sa ma ajutati! Spuneti-mi ce mi-as putea lua sa fie ceva cat de cat bun, undeva pe la 300 de lei!
.

Lanseta pe care o ai nu e de vina ca nu ai prins scobari,esti de vina tu probabil inca nu deslusesti bine ''tainele scobaritului''.Pescuitul de scobar e un pescuit de finete si nu batul te face sau nu sa prinzi scobari.Cu orice bat daca ajungi une sunt scobarii (si m-as mira ca avand un bat bolognez de 6m. sa nu ajungi la ei),si pescuiesti cu linie adecvata(ma refer la fir ,pluta carlig)trebuie sa prinzi daca sti sa pescuiesti.

Tu fiind "pescardeclean"trebuie sa devi si pescar de scobar si atunci vei prinde.
E adevarat ca un bat mai bun iti usureaza pescuitul dar tu inca nu sti ce inseamna un bat mai bun.
Sunt sigur ca Mihai Vargics cu orice bat va prinde scobari daca scobarii sunt in zona respectiva si poate ar fi bine sa-l intrebi pe el ce trebuie sa faci si ce bat iti recomanda.
De fapt majoritatea oradenilor sunt buni "scobarari" si poti invata de la mai multi cum sa sa prinzi scobarul.

Batul nu trebuie sa fie cu actiune rapida ci pescarul trebuie sa fie rapid,dar fiecare cu parerile si gusturile lui referitor si la pescuit nu numai in viata.

Numai bine,

Jean Scurtu
Jean Scurtu
Jean Scurtu

Numarul mesajelor : 75
Varsta : 79
Localizare : Houston,Texas
Ocupatia : pensionar
Data de inscriere : 12/06/2009

Sus In jos

Mesaj  bmjean Sam Iun 13, 2009 8:33 am

Salutari dle Jean Scurtu!
Ma bucur ca ati aparut pe acest forum, iar cei ce vor sa invete, au ce invata din experienta Dvs. de pescar (inclusiv de Crisul Repede).
bmjean
bmjean

Sus In jos

Mesaj  Ionut Erdeli Sam Iun 13, 2009 8:43 am

In primul rand, dati-mi voie sa va urez bine ati venit pe forum!
Cu pescuitul la scobar, cred ca aveti dreptate, dar dati-mi voie sa aduc niste amendamente! Exista bete si bete! problema majora, asa cum ati subliniat este ca eu pescuiesc in general la clean, cu bete usoare, caut pestele tot timpul, pescuitul il vad ca si o relaxare! Cand dai la scobar cu un bat ce iti rupe mana, stai intr-un loc si te chinui sa pescuiesti unde ai momit, parca iti cam piere cheful! Din aceasta cauza nu am prins scobar! pescuitul a devenit o munca! Acesta este motivul pentru care am dorit o noua bologneza! Sa fac si din pescuitul scobarului o distractie! cat despre rapiditatea pescarului asta se formeaza in urma multelor zile la pescuit, ceea ce eu n-am facut! Am dreptate?

Ionut Erdeli

Sus In jos

Mesaj  Harangus Marius Sam Iun 13, 2009 12:25 pm

@ pescardeclean

nu!
Harangus Marius
Harangus Marius

Numarul mesajelor : 831
Varsta : 52
Localizare : ORADEA
Ocupatia : pescar de ocazie
Data de inscriere : 31/01/2009

Sus In jos

Mesaj  Ionut Erdeli Sam Iun 13, 2009 12:49 pm

Atunci da-mi voie sa reformulez: reflexul inteparii se formeaza in timp! Very Happy

Ionut Erdeli

Sus In jos

Mesaj  Nagy Victor Sam Iun 13, 2009 9:27 pm

[quote="pescardeclean"]Atunci da-mi voie sa reformulez: reflexul inteparii se formeaza in timp! Very Happy[/quote

DA , daca esti destul de ambitios Exclamation Laughing Laughing Laughing
Nagy Victor
Nagy Victor
moderator

Numarul mesajelor : 3447
Varsta : 62
Localizare : Oradea (BH)(RO)
Ocupatia : pensionar de boala ( fost braconier !!! )

Sus In jos

Mesaj  Jean Scurtu Sam Iun 13, 2009 10:34 pm

pescardeclean a scris:In primul rand, dati-mi voie sa va urez bine ati venit pe forum!
Cu pescuitul la scobar, cred ca aveti dreptate, dar dati-mi voie sa aduc niste amendamente! Exista bete si bete! problema majora, asa cum ati subliniat este ca eu pescuiesc in general la clean, cu bete usoare, caut pestele tot timpul, pescuitul il vad ca si o relaxare! Cand dai la scobar cu un bat ce iti rupe mana, stai intr-un loc si te chinui sa pescuiesti unde ai momit, parca iti cam piere cheful! Din aceasta cauza nu am prins scobar! pescuitul a devenit o munca! Acesta este motivul pentru care am dorit o noua bologneza! Sa fac si din pescuitul scobarului o distractie! cat despre rapiditatea pescarului asta se formeaza in urma multelor zile la pescuit, ceea ce eu n-am facut! Am dreptate?

Multumesc de urare e o placere sa intri pe un forum al pescarilor din locurile unde ai pescuit ,chiar daca cu multa vreme in urma,deoarece,cel putin eu, am multe amintiri si clipe placute petrecute pe malul apelor bihorene.

Intr-un fel ai dreptate ,dar cine te-a pus sa cumperi batul care acum nu-ti mai place??Inainte de a cumpara ceva trebuie sa te documenmtezi,sa vezi ce e mai avantajos pt. tine functie de bugetul de care dispui.

Eu nu ma plangeam ,cand pe vremuri prindeam scobari pe Crisuri cu un bat de fibra de sticla (bat de fix)de 8m ce cantarea 880g. si era cel mai bun bat al meu(un LERC francez).Gandeste-te ce placere era sa pescuiesti o zi intreaga cu el si mai ales ca nu am aratat niciodata ca un halterofil.
Abia mai tarziu,cand am primit cadou la un concurs in Bulgaria ,de la capitanul echipei R.F.G,un bat match telescopic din carbon de 5m.,un D.A.M. TELEFINO 2-10g.,am avut si eu un bat cu care ma relaxam la scobarit fara sa fiu nevoit sa intru in apa si sa fiu obsedat de greutatea batului.

Ce am vrut sa spun initial era ca daca ai "mana buna" cu aproape orice bat poti prinde scobari ,daca ,normal ,sti sa pescuiesti.Tu nu ai specificat ca batul e greu ci doar ca radeau pescarii de tine ca nu prindeai peste si asta crede-ma nu are nici o legatura cu batul.

De acord cu tine ca pescuitul trebuie sa fie o recreere in natura si ca pt. ati face satisfactia mai mare e bine sa ai betele cele mai usoare, de cea mai buna calitate ,insa nu uita ca pt. calitate trebuie sa platesti un pret ce poate nu e la indemana fiecaruia.

Chiar daca ai cele mai bune scule de perscuit,daca nu ai destula practica pe malul apei,tot nu prinzi mare lucru decat intamplator.Nici aici unde sunt pesti cu gramada,ei nu sunt cum se zicea pe vremuri"copii de tigani ce mananca orice le dai" si aici ca sa prinzi peste trebuie sa sti mai multe ,sa pescuiesti mai fin,sa sti ce momeala sa folosesti etc.Te asigur ca cine a stiut acasa sa prinda pesti va prinde si aici chiar mai bine decat cei nascuti si crescuti aici.

Si fotbalul e o relaxare ,dar daca dai mereu cu "stangul in dreptu' ",nu mai e relaxare,relaxarea in orice e mai mare functie de pricepere.

Fir intins,

Jean Scurtu
Jean Scurtu
Jean Scurtu

Sus In jos

Mesaj  Ionut Erdeli Mar Iun 16, 2009 3:33 pm

Va multumesc mult pentru sfaturi, am fost duminica doua ore la scobarit! Cred ca a fost si ultima data cand am iesit! NU IMI PLACE!
Sper ca scobararii sa nu se simta jigniti, dar stilul asta nu e pentru mine! Bologneza tinuta tot timpul in mana, reglatul adancimii, reglatul plumbajului, fa momeala, firul subtire mi se incurca tot timpul, NASPA!
Voi ramane la spinning si la pescuitul la feeder!
Va multumesc inca o data! santa bounce affraid

Ionut Erdeli

Sus In jos

Intrebare! - Pagina 2 Empty .

Mesaj  szoke szabolcs Mar Iun 16, 2009 3:57 pm

pescardeclean a scris:Va multumesc mult pentru sfaturi, am fost duminica doua ore la scobarit! Cred ca a fost si ultima data cand am iesit! NU IMI PLACE!
Sper ca scobararii sa nu se simta jigniti, dar stilul asta nu e pentru mine! Bologneza tinuta tot timpul in mana, reglatul adancimii, reglatul plumbajului, fa momeala, firul subtire mi se incurca tot timpul, NASPA!

incearca cu batu fix..nici mie nu-mi place cu bologneza..
szoke szabolcs
szoke szabolcs

Numarul mesajelor : 246
Localizare : oradea
Ocupatia : sudor Wig
Data de inscriere : 21/01/2009

Sus In jos

Mesaj  Ionut Erdeli Mar Iun 16, 2009 4:00 pm

Nu mai incerc cu nimic ca si asa am stricat destui bani cu tentativa asta de pescuit! Cand o sa mai am chef sa pescuiesc la scobar o sa-mi amintesc ce fain a fost acuma si o sa imi treaca!

Ionut Erdeli

Sus In jos

Intrebare! - Pagina 2 Empty .

Mesaj  szoke szabolcs Mar Iun 16, 2009 4:10 pm

cand prinzinzi primul peste un kil n-o sa-ti treaca
szoke szabolcs
szoke szabolcs

Sus In jos

Mesaj  Nagy Victor Mar Iun 16, 2009 4:58 pm

pescardeclean a scris:Va multumesc mult pentru sfaturi, am fost duminica doua ore la scobarit! Cred ca a fost si ultima data cand am iesit! NU IMI PLACE!

si cu feederul poti sa dai la scobar si morunas , odata putem discuta si despre asta Very Happy
Nagy Victor
Nagy Victor
moderator

Sus In jos

Mesaj  nimrod Mar Iun 16, 2009 8:06 pm

Dl Nagy Victor ,scobarul nu-i ca crapul sau carasul Very Happy ,dar este foarte frumos peste si daca le si stii sa le prinzi atuncea este intradevar un peste sportiv pt un pescar sportiv cheers rabbit

nimrod

Numarul mesajelor : 13
Ocupatia : Pescar
Data de inscriere : 24/02/2009

http://[URL=https://2img.net/r/ihimizer/i/nimrod.jpg/][IMG]http:

Sus In jos

Mesaj  Nagy Victor Mar Iun 16, 2009 8:40 pm

nimrod a scris:Dl Nagy Victor ,scobarul nu-i ca crapul sau carasul Very Happy ,dar este foarte frumos peste si daca le si stii sa le prinzi atuncea este intradevar un peste sportiv pt un pescar sportiv cheers rabbit

poate nu ma crezi , dar am prins scobar la feeder (am si martori) , nu sunt nici primul si nici ultimul care foloseste feederul la scobarit , este adevarat ca nu e foarte productiv si nu-l poti folosi pe orice apa dar e mult mai comod decit sa dai toata ziua cu 7-arul sau 8-arul , si inca ceva , ai sansa sa scoti bucati pe care cu o varga fixa nici nu apuci sa le vezi .
Si mie imi place sa dau cu fixa sau cu bolo. dar din cauza sanatatii nu mai pot Crying or Very sad ,asa ca am recurs la ceva ce nu e atit de solicitant , am inceput acum 2 ani , nu credeam ca va merge , dar si aici sunt citeva chitibusuri pe care tre sa le inveti (SI MAI AM MILIOANE DE LUCRURI DE INVATAT), in rest e antrenament (ca la orice , de altfel), poate ne intilnim odata si o sa vezi ca nu e imposibil sa prinzi scobarul sau morunasul cu acest stil (dar nimic nu se compara cu un dril la varga fixa , asta-i adevarul
Very Happy Very Happy Very Happy
Nagy Victor
Nagy Victor
moderator

Sus In jos

Mesaj  Harangus Marius Mar Iun 16, 2009 9:23 pm

@ pescardeclean

Laughing mare dreptate ai! asa cum iarna nu-i ca vara asa si crapul nu-i ca stiuca...sau scobarul,dar daca nu ai rabdare pana le gasesti adancimea(si dupa aia vin ca snaiderii,bineinteles cand mananca si ii gasesti),atunci la crap cum poti sa ai rabdare cand e bine stiut ca pe crap nu-l prinzi decat dupa are bune sau...zile...sau ai fost la DORIPESCO unde a fost prima data in viata mea cand am vazut mai multi crapi decat albitura intr-un concurs? cheers
Harangus Marius
Harangus Marius

Numarul mesajelor : 831
Varsta : 52
Localizare : ORADEA
Ocupatia : pescar de ocazie

Sus In jos

Mesaj  Ionut Erdeli Mar Iun 16, 2009 9:52 pm

La crap nu ma bag nici cat la scobar! La scobar macar am incercat! Cat despre feeder si eu am vazut scobari prinsi la feeder, dar numai in sezonul rece!

Ionut Erdeli

Sus In jos

Mesaj  Nagy Victor Mar Iun 16, 2009 10:42 pm

pescardeclean a scris:La crap nu ma bag nici cat la scobar! La scobar macar am incercat! Cat despre feeder si eu am vazut scobari prinsi la feeder, dar numai in sezonul rece!

cind iesim la un scobarit cu feeder
intre timp mai poti da si la rapitor Laughing Laughing Laughing

Ultima editare efectuata de catre Nagy Victor in Mar Iun 16, 2009 10:43 pm, editata de 1 ori
Nagy Victor
Nagy Victor
moderator

Sus In jos

Mesaj  Jean Scurtu Mar Iun 16, 2009 10:42 pm

Dupa cum am mai spus ,pescuitul la scobar e un pescuit fin indiferent ca pescuiesti cu bat fix sau bolognez.Sunt multe mici amanunte ce conteaza ca sa ai o partida buna la scobar ,amanunte pe care daca nu le sti ,daca prinzi ,totusi prinzi mai putini pesti decat unul ce le stie.
E destul sa ai adancimea cu 0,5cm.-1cm.mai mare sau mai mica ca sa nu prea prinzi peste.

E adevarat ca e mai usor sa pescuiesti cu un bat fix,dar sunt locuri unde nu poti intra in apa si nici cu un bat de 13m. nu ajungi la peste,asa ca la pluta poti pescui numai cu un bat bolognez,bat ce datorita franei mulinetei (daca e reglata corespunzator) te ajuta sa scoti si un peste mai mare,ca pe langa scobari se intampla sa mai intre si mrene pe nada facuta de pescar.

Pt. mine pescuitul la bologneza a fost f. usor deoarece nefiind oradean prin nastere(doar prin adoptiune) prindeam la mine acasa pe Olt la Bod(langa Brasov)scobar la pluta cu bete de alun carora le puneam eu inele de sarma,iar mai tarziu cu bete de fibra de sticla de .....2m.!!! nimeni nepescuind cu bete fixe.

In 1968 dupa terminarea facultatii de silvicultura ,am fost repartizat la I.C.A.S.Oradea(Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice) si culmea acest institut era chiar pe malul Crisului la pasarela dintre podul Decebal si podul din centru vis-a vis de magazinul de pescuit din pivnita a lui Pisti.Normal ca imi alegeam biroul in asa fel incat sa pot vedea Crisul si pescarii biorourile noastre fiind la etajul II.
Acum mi se pare ca in acea cladire e un Centru de Calcul (asa ii zicea dupa ce ne-a mutat pe noi in alt loc ,tot pe malul Crisului ,unde e acum Facultatea de Medicina.
Si va spun aceasta deoarece in acea vreme nici un pescar oradean nu pescuia cu bete cu inele decat la spinning sau la fund,eu fiind singurul ce pescuiam in acest fel.
Desi ma consideram un pescar destul de bun mi-am dat seama ca in Oradea(nu in judet) erau cei mai fini pescari din tara si datorita a ce am invatat de la ei (normal doar spionand) am reusit in timp sa ajung chiar in echipa Romaniei de mai multe ori.
De fapt au fost putini ani in care in echipa Romaniei sa nu fie nici un oradean ,in Oradea (desi Secosan m-a contrat in acerst sens) existand o traditie si o f. buna scoala de pescuit stationar.
Ma bucur sa vad ca si acum concurentii de stationar oradeni sunt tot pe locuri fruntase.Din generatia noua cand am fost acasa l-am vazut pescuind pe Mihai Vargics la o faza pe oras si apoi pe judet si am spus pe forum-urile de pescuit romanesti ca e cel mai bun pescar roman,lucru dovedit un pic mai tarziu cand a cucerit titlul,deci nu m-am inselat.

Cred de asemenea ca sunt destui oradeni f. buni pescari de concurs ce datorita costului enorm de mare a unui concurs de stationar si a dotarii necesare ,sa nu poata concura,bugetul lor nepermitandu-le asemenea cheltuiei.

Referitor la scobarit ,nu mai retin in ce an ,la Dej pe Somes intr-o finala "A" prietenul meu (si adversar in acelas timp) Zoli Kosa pur si simplu intr-o mansa a predat celorlalti concurenti o lectie de scobarit prinzand atatia scobari cat nu au prins toti ceilalti concurenti la un loc.Eu eram spectator (nu eram calificat fiind la inceputul carierei de concurent)si eram in spatelele lui Zoli.

Dintre oradeni doar renumitul VEGH SANDOR,(care impreuna cu echipa Romaniei in 1968 la Galati a iesit campion mondial), pescuia cu un bat cu inele detasabile(un bat de 8m ,greu ca "plumbul" caruia ii atasa inele facute de el) dar numai la mreana dand recital de pescuit la mreana sub podul din centru,sau la Tarian sub baraj la clean cu boarta(pile hall).
"Sani bacsi "era cel mai complet pescar roman pe care l-am intalnit vreodata stiind sa pescuiasca competitiv orice fel de peste,pasnic sau rapitor(poate si faptul ca s-a nascut la CEFA spune ceva)

Numai bine,

Jean Scurtu
Jean Scurtu
Jean Scurtu

Sus In jos

Mesaj  Nagy Victor Mar Iun 16, 2009 11:02 pm

Pur si simplu ramin ''gura casca'' in fata monitorului cind citesc mesajele dv. Shocked , cind vine urmatoarea postare ?
Multumesc ca v-ati inscris in acest forum , sint sigur ca putem invata multe de la dv. Va salut cu tot respectul cuvenit
Victor N

@ bmjean

impreuna cu dl. Scurtu puteti sa ne invatati multe lucruri utile unui pescar , experienta vasta de care dispuneti amindoi ne-ar fi de mare ajutor (pt.mine sunteti sarea si piperul acestui topic) , va rog pe amindoi sa nu va opriti , postati cit mai multe mesaje !

multumesc !

Ultima editare efectuata de catre Nagy Victor in Joi Iun 18, 2009 10:31 pm, editata de 1 ori
Nagy Victor
Nagy Victor
moderator

Sus In jos

Intrebare! - Pagina 2 Empty scobar la feeder

Mesaj  szoke szabolcs Mier Iun 17, 2009 9:15 am

si eu am prins scobari la feeder.....
szoke szabolcs
szoke szabolcs

Sus In jos

Mesaj  tIbI_iosIA Mier Iun 17, 2009 11:49 pm

azi a prins un prieten 1 scobar la 500 gr la fir de 16 : ) ) am ramas masca affraid .. depinde si de scobar daca mananca sau nu ... am vazut un batran prindea la fir de 20 scobari da scobari ...
ps : am prins si eu azi 2 scobari si 1 mreana Very Happy

tIbI_iosIA

Numarul mesajelor : 146
Varsta : 33
Ocupatia : Elev
Data de inscriere : 09/02/2009

Sus In jos

Mesaj  Continut sponsorizat

Continut sponsorizat

Sus In jos

Pagina 2 din 3 Înapoi  1, 2, 3  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum